Darude 16 RP "Rasmus"

Rotu Finnish warmblood/suomalainen puoliverinen FWB  
Sukupuoli Ori
Syntynyt 10.6.2011, Suomi
Reknro 246001H00111518
Säkäkorkeus 158,5 cm
Väri ja merkit Musta, pt jpku mtj ekvsk rmtpl jvko
Kasvattaja Niemi Riitta, Hautjärvi
Omistaja ja oriinpitäjä Leila Kinnari, Turenki
Muuta Sukuposti.netDarude on fantastinen pieni FWB-hevonen, joka hyppää upealla tekniikalla ja suurella sydämellä.

Kantakirjaus 30.3.2019 Ypäjä
Ori hyväksyttiin suomalaisen ratsuponin I jalostusluokkaan I palkinnolla ja sillä on toistaiseksi voimassa oleva jalostukseenkäyttöoikeus.
Darudesta on kerätty erittäin hyvälaatuista pakastetta, jota säilytetään Saaren eläinklinikalla Mäntsälässä. Lisätiedot ja hinnasto sivun alareunassa.

Neljännen polven FWB parhaista eurooppalaisista suorituslinjoista
Isä Diarado on Holsteinin oripäivien ja oritestinsä voittaja sekä vuoden 2010 Bundeschampionaatin pronssimitalisti. Oriin pisteet 70 päivän testissä olivat huikeat: 10.0 irtohypyistä, 9.5 laukasta ja ratsastettavuudesta, 9.75 esteradalta ja 9.3 hyppykyvyistä. Diaradolla on jalostukseen hyväksyttyjä orijälkeläisiä ja kansainvälisesti kilpailevia jälkeläisiä ympäri maailmaa.

Daruden emälinja hannovertammasta Espania on Suomen parhaita estehevoslinjoja. Tästä tammalinjasta on useita Kasvattajapäivä-, Laatuarvostelu- ja Breeders Prize-menestyjiä, SM-mitalisteja sekä I palkinnolla palkittuja jälkeläisiä. Emänemä Espania (i. Espri I) oli kantakirjattu I palkinnolla ja saavutti jälkeläisarvokirjaimen A. Daruden emä Valientte K (i. Doppsko Valiant e. Espania) oli aikanaan Kasvattajapäivien Best In Show ja este-Breeders'n toinen ja se oli kantakirjattu I palkinnolla.
Daruden siskon, SM-kultamitalistitamma Primrose K:n (i. E-Pilot) jälkeläinen, tamma Still-Hof Merbau (i. Lados) edusti FWB-kantakirjaa mm. nuorten hevosten MM-kilpailuissa Belgiassa vuonna 2010. Porteur de Lumiere (i. Dinken e. Lubell K ei. Lux Z ee. Espania) oli Kasvattajapäivien BIS vuonna 2016 ja se kantakirjattiin I palkinnolla. Sen jälkeläinen, ori Comme La Lumiere 229 (i. Comme Prevu) oli vuoden 2018 European Breeding Event Finlandin Best in Show ja hyväksyttiin 3-vuotiaana FWB-kantakirjan I jalostusluokkaan ollen tuolloin oripäivien paras FWB-hevonen.

Huippusukuinen emänisä, erinomaista ratsuhevostyyppiä edustanut FWB-ori Doppsko Valiant (i. Voltaire) oli niin ikään Kasvattajapäivien BIS, 3-vuotiaana vuonna 1995, jolloin se sai astutusluvan. Seuraavan kevään oripäivillä se sai rakenteesta huikeat 42 pistettä. Ori myytiin valitettavasti nuorena ulkomaille. Siitä jäi Suomeen vain 35 jälkeläistä. Darude on 4. polven FWB, sillä myös Doppsko Valiantin emä GG Babette (i. Rebel I Z) oli FWB.


Diarado
21 03394 05 GER
mrn 169 cm s. 2005 DNK
holst
Diamant de Semilly 191446545 F
trn 173 cm s. 1991 FRA
sf
Le Tot de Semilly 25000177037073A
rt s. 1977 FRA
Venise des Cresles
rn s. 1987
Roxette I H. 21 02352 01 GER
trn s. 2001 DEU
holst
Corrado I 21 00461 85 BRD
km s. 1985 DEU
Kimberly III H. 21 01297 95 GER
trn s. 1995 DEU
Valientte K Z
1811
trt 164 cm s. 1996 FIN
FWB
Doppsko Valiant 83
mksrt 168 cm s. 1992 FIN
FWB
Voltaire 356 STB WPN
rn s. 1979 DEU
GG Babette 1385
rt s. 1988 FIN
Espania 1445 (7425)
trt 176 cm s. 1989 DEU
hann
Espri 31 11004 81 BRD
tprt s. 1981 DEU
Westia H. 31 45021 81 BRD
s. 1981

Tulisieluinen taistelija
Komea Darude itse aloitti kilpailemisen 7-vuotiaana Riikka Harjulan ratsastamana ja nosti itsensä yhden kauden aikana ikäistensä tasolle saavuttaen mm. nuorten hevosten hallimestaruuspronssia. Kissamaisesti hyppäävä ori sai Helsinki International Horse Show:ssa erinomaiset arvostelut hollantilaistuomari Daan Nanningilta: "Really careful." "Beautiful technic and fantastic attitude." "He fights you over the jump." Darude on kilpaillut 135 cm tasolla ja se mm. sijoittui toiseksi Finnderbyn pääluokassa v. 2019.

Darudella on todella hyvä tasapaino ja se on höyhenenkevyt kädelle. Se on juuri sopivasti herkkä ja kuuliainen, joten se on erittäin miellyttävä ratsastaa. Se on ollut pikkuvarsasta asti älykäs, rohkea, luottavainen ja yhteistyöhaluinen. Ratsastaja Riikka sanoo, että Darude on paitsi hänen sydänystävänsä, myös tulisieluinen taistelija, ja että "tunne ponnistuksessa on sama kuin pankkia räjäyttäessä". Ori on myös maastossa varma ja sen sydän sykkii erikoisesteille, joten Riikka starttasi sillä ihka ensimmäisen maastoesteratansa.

Täydellinen kotihevonen ja omien ihmisten sydänystävä
Darude (eli tuttujen kesken Rasmus) on paitsi kissamaisen notkea esteratsu, myös erittäin monipuolinen käyttöhevonen. Omistaja Leila Kinnari on amatööriratsastaja, joka harrastaa sillä este- ja kouluratsastusta ilman kilpailullisia tavoitteita ja maastoilee paljon. Myös omistajan pienet lapset ovat ratsastaneet sillä. Oriilla on jopa ajettu kärryillä.

"Rasmus on ensisijaisesti meidän perhehevonen ja minun nelijalkainen terapeuttini. Sillä on todella hieno luonne ja se on ollut helppo kouluttaa. Olen ollut onnellinen Rasmuksesta ihan joka ikinen päivä siitä lähtien kun se syntyi."

Daruden jälkeläiset
Darude on ollut käytettävissä ainoastaan pakasteella, mutta siitä huolimatta se on ollut useana vuotena suosituin ratsuponiori. Ensimmäiset varsat syntyivät vuonna 2021. Jälkeläiset ovat ryhdikkäitä ja sopusuhtaisia ja niillä on hyvä luusto, hyvä takaosa ja hyvät jalka-asennot. Toistaiseksi vain yksi on käynyt näyttelyssä, nimittäin SRP-tamma Slante Draiocht Agus Tine (e. Slante Galante 303 C), joka saavutti Kansallisessa Poninäyttelyssä I palkinnon.

Tutustu jälkeläisiin Sukupostissa. Alla olevassa kuvassa 1-vuotiaana SRP-tamma Femme La Tempete, jonka emä on kwpn-tamma Femme Fatal. Lisää kuvia jälkeläisistä ja oriista itsestään instagramissa Rasmuksen tilillä darude16rp.


Sammaliston talli sijaitsee Riihimäellä osoitteessa Pohjoinen Rautatienkatu 280, 11120 Riihimäki.
Pakastesperman myyntiehdot
Pakastesperma myydään annoksittain. Yhden annoksen hinta on 500 € (sis. alv 24%). Ponitammat ja I palkinnon ratsuhevostammat saavat tästä hinnasta 20% alennuksen, jolloin hinta alennuksen jälkeen on 400 €/annos (sis. alv 24%).
Annos myydään nimetylle tammalle. Sitä ei saa käyttää eri tammalle ilman uutta sopimusta oriinpitäjän kanssa. Annosta ei saa jakaa vaan se tulee käyttää kerralla yhteen siemennykseen.
Annos tilataan oriinpitäjältä ja sen tulee olla maksettu oriinpitäjän tilille ennen annoksen lähettämistä Saaren eläinklinikalta, tai jos tamma siemennetään Saaren eläinklinikalla, tulee annoksen olla maksettu ennen siemennystä.
Pakastespermalla ei tiineys- eikä varsamaksua.

Tamman siementäminen Saaren eläinklinikalla
Pakastesperman käyttö edellyttää huomattavasti suurempaa tarkkuutta siemennyksissä kuin tuoreella siemennettäessä. Suosittelemme tamman viemistä siittolaan siemennettäväksi. Saaren eläinklinikalla pakastesiemennys maksaa noin 495 €/kiima (sis. alv) ja hoitomaksu klinikalla on 50,00 € (sis. alv)/vrk. (Hinnat maaliskuu 2024).
Tilaukset ensisijaisesti sähköpostilla leila.kinnari(a)gmail.com, mutta varmista viestin saapuminen puhelimitse 050-4116248/Leila Kinnari.
Tilauksen yhteydessä ilmoita tamman nimi, rekisteritunnus, ikä (ja poneilla säkäkorkeus) sekä tammanomistajan (ja maksajan, jos eri kuin tammanomistaja) nimi, osoite ja puhelinnumero.
Sovi tamman viemisestä Saaren eläinklinikalle etukäteen. Saaren eläinklinikka sijaitsee Mäntsälässä Saaren kartanolla, osoitteessa Leissantie 41, 04920 Saarentaus. Lisätietoja antaa eläinlääkäri Elina Tukia, puh. 050-4150205.

Sperman siirto
Pakastesperman käyttö edellyttää huomattavasti suurempaa tarkkuutta siemennyksissä kuin tuoreella siemennettäessä. Suosittelemme tamman viemistä siittolaan siemennettäväksi. Harvat eläinlääkärit tekevät kotisiemennyksiä pakasteella. Selvitä asia hyvissä ajoin etukäteen. Selvitä samalla käyttämäsi siittolan/eläinlääkärin hinnasto, niin selviät siltäkin osin yllätyksittä.
Tilaukset ensisijaisesti sähköpostilla leila.kinnari(a)gmail.com, mutta varmista viestin saapuminen puhelimitse 050-4116248/Leila Kinnari.
Pakastetta tilatessasi ilmoita tamman nimi, rekisteritunnus, ikä (ja poneilla säkäkorkeus) sekä tammanomistajan (ja maksajan, jos eri kuin tammanomistaja) nimi, osoite ja puhelinnumero, sekä siementävän eläinlääkärin nimi ja tilauksen toimitusosoite.
Huomioi tilatessasi, että pakastesperman siirtoon tarkoitettu typpipönttö täytyy jäähdyttää ennen kuin spermaa voidaan siirtää, joten Saaren klinikalla tulee olla tieto siirrosta jo pari päivää ennen odotettua siirtoa. Pakastesperman lähetys Saaren eläinklinikalta muualle Suomeen Matkahuollon pikapakettina maksaa noin 50 €/lähetys ja siirtoastia lähetetään käytön jälkeen takaisin Saaren klinikalle. Palautuksesta ja sen kustannuksista vastaa tammanomistaja/sperman tilaaja.Takaisin

Valokuvien kopiointi on kielletty.
Webdesign ©Pet-Web 2011